Wraz z rosnącą świadomością ekologiczną, włączamy do swojego codziennego życia zasady, które pozwalają nam, choć w niewielkim stopniu, przyczynić się do poprawy kondycji naszej planety. Coraz częściej staramy się również ograniczać nadmierne zużycie dóbr i surowców. Filozofię tę, ściśle związaną z ruchem ekologicznym, nazywamy zero waste. Czym dokładnie jest idea zero waste i w jaki sposób możemy wprowadzić ją w codzienne życie?
Czym jest zero waste?
To filozofia, zgodnie z którą człowiek powinien starać się ograniczać generowaną przez siebie ilość odpadów zanieczyszczających środowisko. Bazuje na naśladowaniu i wprowadzaniu w życie zrównoważonych cykli, w których raz wykorzystane i do tej pory odrzucane elementy, mogą ponownie stać się przydatnymi zasobami.
Filozofia zero waste przewiduje również stosowanie się na co dzień do tzw. zasady 5R:
- odmawiaj (ang. refuse),
- ograniczaj (ang. reduce),
- wykorzystaj ponownie (ang. reuse),
- recyklinguj (ang. recycle),
- kompostuj (ang. rot).
W ostatnich latach do filozofii zero waste zaczęto włączać również zasady codziennego życia, które mają pomagać ograniczać ilość marnowanej żywności, co spowodowane jest przede wszystkim zatrważającą ilością wyrzucanych każdego roku produktów spożywczych.
Zero waste w codziennym życiu
Przykładów i pomysłów na wprowadzenie zasad zero waste w codziennym życiu jest bardzo dużo. Wystarczy zacząć od najmniejszych kwestii. Warto zwracać uwagę na świadome kupowanie czy przemyślane układanie jadłospisów tak, aby nie dopuścić do psucia się jakichkolwiek produktów spożywczych. Dobrym rozwiązaniem jest ponowne wykorzystywanie niezjedzonych posiłków z dnia poprzedniego, na przykład przerabianie pozostałych z obiadu gotowanych ziemniaków na bazę do kopytek czy klusek śląskich.
Aby ograniczyć użycie szkodliwych dla środowiska plastikowych pojemników i woreczków jednorazowych, warto również zaopatrzyć się w praktyczne i ekologiczne woreczki bawełniane. Pozwolą one zarówno przechowywać produkty spożywcze, jak i robić zakupy zgodnie z ideą zero waste. W jaki sposób zwykłe woreczki bawełniane czy jutowe mogą w tym pomóc? Przede wszystkim są ekologicznym i przyjaznym dla środowiska wyborem; są wykonywane z naturalnych, starannie dobranych i nieprzetworzonych materiałów. Co więcej, w przeciwieństwie do worków foliowych mogą być używane wielokrotnie, przy każdych kolejnych zakupach, co pozwoli ograniczyć używanie plastikowych jednorazówek. Wybierając woreczki zero waste, za pomocą jednego zakupu możemy zapewnić sobie zapas praktycznych i ekologicznych opakowań na długi czas.
Woreczki zero waste przydadzą się jednak nie tylko na zakupach, ale i w kuchni, gdzie świetnie sprawdzą się jako opakowania do przechowywania produktów spożywczych. Z powodzeniem możemy przechowywać w nich żywność np. pieczywo, niektóre warzywa – cebulę, ziemniaki, marchew czy buraki – a także rośliny strączkowe, a nawet ziarna i pestki. Zarówno bawełniane, jak i jutowe oraz lniane woreczki mają oficjalny certyfikat OEKO-TEX, co oznacza, że są bezpieczne i nadają się do przechowywania produktów spożywczych.
Bawełniane woreczki mogą przydać się również naszym pociechom, służąc im jako praktyczne i ekologiczne opakowanie na drugie śniadanie. Warto zastąpić nimi często używane plastikowe pojemniki; woreczki są bowiem nie tylko znacznie bardziej przyjazne środowisku, ale i lżejsze oraz wygodniejsze w noszeniu. Także i dorośli mogą używać ich do przechowywania lunchu do pracy czy przekąsek w podróży. Tym sposobem, dokonując jednego odpowiedniego wyboru i wybierając bawełniane woreczki zero waste, możemy znacznie ograniczyć liczbę używanych przez siebie woreczków i pojemników plastikowych, przyczyniając się tym samym, na swój sposób, do ochrony środowiska.