Wędzenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności, która cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś. Powód jest prosty: wędzone jedzenie oznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi bez chemii i konserwantów. Wędzenie można stosować do konserwowania mięsa i ryb, ale jest to także świetny sposób na dodanie smaku potrawom. I choć najbardziej znanymi produktami wędzonymi są rozmaite wędliny, kiełbasy, szynka i boczek, to istnieje też wiele innych produktów, które da się uwędzić. Należą do nich m.in.: ser, warzywa, owoce, a nawet czekolada. Wędzonki mogą przybierać różną formę, w zależności od naszych preferencji.
Czym jest wędzenie? Wędzarnia Borniak sposobem na domowe wędzone produkty
Wędzenie to proces konserwacji jedzenia polegający na suszeniu, ogrzewaniu i aromatyzowaniu dymem z płonących lub tlących się materiałów roślinnych, takich jak np. zrębki wędzarnicze pozyskane z drzew liściastych. Żywność była wędzona przez ludzi na przestrzeni wieków. Wędzenie może wzmocnić smak potraw właśnie poprzez wystawienie ich na działanie dymu drzewnego.
Wędzenie jest sposobem na konserwację i nadanie smaku mięsu, rybom i warzywom. Jest to również świetny sposób na przygotowanie żywności do zamrażarki. Wędzenie konserwuje żywność, ponieważ powoli ją wysusza, co pomaga zabijać bakterie. Dym z palącego się drewna przenosi aromatyczny smak, który przenika żywność.
Można oczywiście kupić w sklepie gotowe wędzone produkty, ale alternatywą jest samodzielne wędzenie. Taką możliwość dają wędzarnie Borniak, dzięki którym można cieszyć się wybornym smakiem wędzonek we własnym domu. Generator dymu zrobi za nas całą robotę, a zakup wędzarni z pewnością szybko okaże się jedną z lepszych decyzji w naszym życiu.
Zrębki wędzarnicze – jakie znaczenie ma dobór drewna podczas wędzenia? Wędzarnie Borniak
Podczas wędzenia potraw można używać różnych rodzajów drewna, aby uzyskać różne smaki w wędzonych potrawach. Do konkretnych typów żywności można zastosować proponowane zrębki wędzarnicze, można też samemu poeksperymentować, by uzyskać niepowtarzalny aromat potraw. Można użyć zrębek m.in. z takich rodzajów drewna jak:
- czereśnia – nadaje potrawy owocowy smak z nutą goryczki. Idealna do wędzenia drobiu czy wieprzowiny;
- buk – nadaje jedzeniu łagodny wędzony posmak. Nadaje się do drobiu, wieprzowiny i ryb;
- jabłoń – słodki, owocowy aromat zrębek z jabłoni urozmaici smak drobiu, serów i owoców morza;
- dąb – drzewo do nada daniom słodki, lekko goryczkowy aromat. Dąb jest doskonały do wędzenia ryb, drobiu czy wieprzowiny;
- olcha – to drewno z kolei nada baraninie i wieprzowinie przyjemny, łagodny posmak.
Wędzarnie elektryczne Borniak – dlaczego warto się nimi zainteresować?
Wędzarnia elektryczna to świetny sposób na urozmaicenie menu. To wspaniały sposób na nadanie potrawom autentycznego, wędzonego smaku, który nie jest możliwy do uzyskania przy użyciu innych metod, takich jak grillowanie, pieczenie czy smażenie. A najlepsze jest to, że korzystanie z wędzarni Borniak jest łatwe i intuicyjne oraz nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Konstrukcja wędzarni pozwala na to, by korzystali z niej nawet amatorzy. Możliwość wędzenia wędlin w warunkach domowych to coś, o czym marzy wielu smakoszy.
Wędzarnia elektryczna Borniak wykonana jest z wytrzymałej blachy nierdzewnej. Pozwala na jednoczesne wędzenie kilku potraw, co oznacza znaczną oszczędność czasu. Proces wędzenia przebiega tam automatycznie, a spalanie zachodzi samoczynnie, więc nie ma potrzeby, by przez cały czas czuwać przy urządzeniu. Dzięki prostej konstrukcji można w prosty sposób kontrolować wysokość temperatury i ilość dymu. Dzięki zastosowaniu nowoczesnego generatora dymu, sprzęt jest jeszcze łatwiejszy w obsłudze. Wystarczy wrzucić zrębki do przeznaczonego na nie miejsca i uruchomić wędzarnię.
Co najlepsze, wędząc w domowych warunkach, mamy pełną kontrolę nad tym, jak przebiega proces wędzenia. Możemy wędzić drób, wędliny czy ryby bez użycia chemicznych dodatków i konserwantów, których pełno jest w kupnych produktach. Nasze wyroby będą więc zdrowe i pyszne, a my i nasza rodzina będziemy mogli cieszyć się wybornym smakiem wędzonych mięs.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.